ЗАБАВЛЕНИЕ


Пътешествие до… Барбадос

Барбадос – един от многото острови в Карибско море – е открит през 1518 г. от португалски моряци. Историята разказва, че при вида на крайбрежните дървета, обвити с пищна растителност, напомняща брада, един от моряците възкликва: „Лас Барбадас!”, което в превод означава брадат. През XVI в. е наричан Барнадос, Барбудос и Сан  Бернардо, но до наши дни остава първоначалното му име.
Островът има коралов произход. Бреговата линия е осеяна с красиви плажове и крайбрежни рифове. Барбадос има славата на световен курорт, предпоставка за което са топлият климат и целогодишният туристически сезон. Сезонът на ураганите е от юни до ноември.
Официалният туристически език е английският. След откриването си островът е заселен от англичани. Основават град Бриджтаун  - столицата на Барбадос, изкореняват горите и създават плантации за памук, тютюн и захарна тръстика. Островът остава  британска колония до 1966 г. Днес е голям финансов и търговски център.
По-голяма част от населението е от африкански произход, а белите са едва 4%.  Барбадос е една от най-гъстонаселените страни в света. Столицата Бриджтаун е разположена от двете страни на малък залив, свързан чрез два моста, откъдето идва и името й. Центърът на града много прилича на Лондон – може да бъде видян Трафалгарският площад с паметника, поставен в чест на лорд Нелсън. Обичаите на Британската империя оставят ярък отпечатък и днес островът често е наричан „малката Англия”.
Барбадос е известен по целия свят и като родина на рома и най-вече белия ром „Малибу”, който се произвежда тук повече от 300 години. 


Малинка ДИМИТРОВА

В Полша и Украйна ще е горещо!

Остава малко повече от един месец до Европейското първенство по футбол, чието начало ще бъде дадено на 8 юни в полската столица Варшава. Първият двубой в надпреварата ще е между домакините от Полша и Гърция. Както е ясно,  домакини на тазгодишното издание са Полша и Украйна със съвместната си кандидатура. Това домакинство е голям успех за двете страни и е тяхно първо на такъв голям форум. Домакинството на Европейския шампионат се дели за трети път между две страни, след като през 2000 г. домакини бяха съвместно Белгия и Холандия, а в предишното издание (2004) срещите се играха в Австрия и Швейцария.
Европейското първенство по футбол се провежда на всеки четири години, а първото му издание е през 1960 г. Тази година ще се проведе 13-тото поред. Най-успешната нация в тази надпревара е Германия с три титли (1972 г., 1980 г., и 1996 г.), а Испания и Франция имат по две. България може да се похвали с две участия (1996 г. и 2004 г.), като и в двата случая отпада в групите на турнира.
Ето и отборите, които ще започнат битките през юни:
Група А: Полша, Гърция, Русия, Чехия
Група Б: Холандия, Дания, Германия, Португалия
Група В: Испания, Италия, Ирландия, Хърватия
Група Г: Украйна, Англия, Франция, Швеция
Както винаги сред фаворитите са рекордьорите от Германия, настоящите шампиони от Испания и разбира се другите световни сили- Англия, Франция, Италия и Холандия. Другите отбори, които могат да причинят главоболие на фаворитите са Португалия, Хърватия и Русия.
Погледнато по-мащабно ни очаква в продължение на около месец една страхотна кампания, изпълнена с много класни отбори и индивидуалности, което неизменно води и до крайно интересни мачове. Единственото негативно в цялата картина е, че в същото време ще се състоят и много от изпитите на нас, студентите, така че искрено пожелавам на всеки да успее да съчетае двете задължителни занимания.
   Николай ПЕТРОВ


Пътешествие до... Малдивите

           Всеки, посетил Малдивите, разказва, че в това място има нещо тайнствено и на моменти странно и че от него струи невероятен магнетизъм, който го кара да се връща там отново и отново – далеч от стреса, шума и хаоса на цивилизацията.
Малдивските острови се намират в северната част на Индийския океан близо до бреговете на Индия и Шри Ланка. Част от архипелага е оградена от бариерни рифове, затрудняващи корабоплаването. Само 220 от 1196-те острови са обитаеми.
Малдивите са независима република от 1968 г. Повече от 4 века островите са колонизирани от Португалия, Холандия и Великобритания. Официална религия е ислямът, наложен от арабите още през V век.
       Климатът е топъл и екваториален. Липсват езера и реки, поради което жителите постоянно страдат от недостиг на прясна вода. Туристическият сезон настъпва от ноември до края на април, когато морето е спокойно и времето е слънчево и сухо. Температурата на водата е висока през цялата година – около 24-27 градуса.
 Мнозинството от населението е местно – малдивци – смесица от индуси, араби и малайци. Официален език е малдивският (дивехи), парична единица е малдивската рупия.
Столица на страната е Мале и  е единственият град в Малдивската република – политически, културен и търговски център на страната.
         Приходите на Малдивите зависят от риболова, корабоплаването и най-вече от туризма. Природните дадености на архипелага привличат милиони любители на екзотичната природа. Палмовите островчета, огрените от тропичното слънце бели плажове, спокойните лагуни, чистата топла вода и кораловите рифове очароват всеки, имал щастието да се докосне до това неземно място.

Малинка ДИМИТРОВА
 
 Рационално хранене през пролетта

Еднообразното хранене през зимата и недостигът на витамини и минерални соли са причина за липсата на апетит, бързо уморяване, разсеяност и раздразнителност у много от нас.
Съставът на храната през пролетта трябва да отговаря на нуждите на организма и да покрива загубите за поддържане на жизнената дейност. За да се преборим с пролетната умора, е необходима ежедневна консумация на храни, богати на белтъци, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали.
Мозъчната кора е най-чувствителна към недостига на белтъци и затова през пролетта лесно се уморяваме и ставаме разсеяни. Трябва да се увеличи консумацията на пилешко месо, риба, яйца и млечни продукти. Растителните белтъци могат да се набавят от зърнените храни, ядките и бобовите растения. Може би последните не допадат на много от вас като храни, но пък може да разнобразите менюто си, като ги приготвяте под формата на салати например. От ядките най-богати на белтъци са орехите, бадемите и фъстъците. Те съдържат много флуор и кобалт и усилват имунитета.  Добавяйки мед, можете да ги консумирате и  като десерт.
През пролетта не бива да се лишаваме и от мазнини, но разбира се, от рас-тителен произход. Препоръчително е да се избягват пържените храни и пушените колбаси и меса. Откажете се и от салатите с майонеза. В по-големи количества можем да хапваме зелени салати, салати с моркови и различни видове зеле. Богати са на ви-тамини A и C, минерални соли, съдържат кобалт, цинк и мед. Тези елементи до-принасят за свежия и здрав вид на кожата и за нейната еластичност.
Голямо количество цинк се съдържа и в хляба. Дори малко да сте напълнели през зимата, не се лишавайте от него - недостигът на цинк води до чупливост на нок-тите и косите. Затова най-добре консумирайте пълнозърнест хляб – съдържа жизнено важни вещества като фолиева киселина, витамини B1, B6  и E.
Въглехидрати – съдържат се в хляба, тестените изделия, захарта (за пред-почитане кафява) и захарните изделия, плодовете. При усилена умствена дейност е необходимо да обогатим менюто си с лесно усвоими въглехидрати, съдържаши се в храни като ориза, картофите, меда. А любимите шоколадови изкушения можем да за-местим с млечно-плодови десерти, тъй като в големи количества са вредни.
Консумацията на ябълки, портокали, лимони, банани, грейпфрут и киви през пролетния сезон трябва да се увеличи. Освен че са полезни заради голямото количество витамин C, те подобряват и настроението. Съдържат природни антидепресанти. Така че една чаша портокалов или грейпфрутов сок преди или след закуска ни гарантира бод-рост и добро настроение.
Много важно за правилното храносмилане е настроението по време на хранене – опитвайте се да прогоните мрачните мисли и се наслаждавайте на храната.



Малинка ДИМИТРОВА

Перфектния ден на една жена




08.15 - Събуждане в луксозна хотелска стая
08.20 - Рум сървис:  фреш, топло кафе и кексчета, поднесени в леглото  с червена роза                                                                                                            
09.00 - Гореща вана с етерични масла и масаж на цялото тяло 
10.00 - Време за разкрасяване-маска на лицето, педикюр, маникюр                 
11.30 - Колата е заредена до горе,  няма задръствания , свободни места на паркинга пред мола
11.00 - Обяд с приятелките в любимото суши заведение
12.00 - По магазините - неограничен кредит. Всички ви правят комплименти колко сте секси
14.15 - Малко стречинг във фитнеса, следван от масаж от млад симпатичен здравеняк, който твърди, че не е масажирал толкова перфектно тяло.
15.00 - Време за следобедна почивка
16.15 - Огромен букет от рози и покана за романтична вечеря
16.20 - С приятелките в стаята- фотосесии с новите дрехи
17.00 - На латино танци
18.15 - Следобедно плуване в басейна на хотела
19.00 - Приготовления за вечерта - грим, прическа, дизайнерска рокля, скъпи бижута, шикозни обувки
20.30 - Черна лимузина пред вас, а в нея изискан джентълмен и бутилка скъпо шампанско
20.45 - Вечеря на свещи, приятна музика на фона на Айфеловата кула  
22.00 - Разходка на лунна светлина във файтон                                             
23.00 - Любимия ти клуб и ВИП сепарето - DJ-ят пуска само твои любими парчета, а коктейлите – безплатни за дамите                                                     
02.00 - Обратно към хотела. Среднощно къпане в джакузито
  Христина МАРИНОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар